Mijn eerste jaar als ondernemer

Vandaag is de laatste dag van mijn eerste jaar als ondernemer. Tijd voor een terugblik en ook hét moment om vooruit te kijken.

 

De eerste 3 kreten die bij mij opkomen als ik aan de afgelopen 12 maanden denk zijn:

 • Wát een ontdekkingstocht...
 • Mijn energie en die van anderen
 • Yes, I can!

Wát een ontdekkingstocht...

Er is zoveel te vinden op het internet over ondernemen, dat ik soms door de bomen het bos niet zag. Om die reden gaf ik er op sommige momenten de voorkeur aan om naar live (informatie)bijeenkomsten te gaan. Dat geeft toch een andere dynamiek. Bijkomend voordeel was dat het meteen een kans was om met andere (startende) ondernemers te sparren.

 

Mijn zoektocht naar informatie bracht mij natuurlijk ook online heel veel. Van aanmeldingen voor nieuwsbrieven tot deelname aan webinars. In de beginperiode had ik de indruk dat mijn voelsprieten op een extreme manier 'aan' stonden. Inmiddels is dat een beetje afgezwakt. Ik heb zoveel kennis opgeslurpt dat ik ook steeds beter weet op welke momenten ik op mijn eigen gut feeling kan vertrouwen.

 

Van de kennis die ik in mijn loopbaan tot dan toe had opgedaan kon ik veel zaken gebruiken. Als zelfstandig ondernemer was ik startend, maar ik nam wél een rugzak vol ervaring mee. Er op die manier naar kijken heeft mij ook wel wat meer zelfvertrouwen gegeven.


Mijn energie en die van anderen

In de beginfase leek mijn bron van energie onuitputtelijk. Er kwam een stroom aan ideeën op gang waar ik mij soms geen raad mee wist. Ik ging er zelfs slecht van slapen. De enige manier voor mij om daar mee om te gaan was om veel dingen op te schrijven. Ook 's nachts! Mede hierdoor ontdekte ik dat schrijven een oude liefde is waar ik graag weer 'iets' mee wilde doen. Zo kwam Sophia Magazine op mijn pad, een online magazine waar ik sinds begin 2017 voor schrijf. Ook ga ik vanaf september 2017 blogs schrijven voor Management Support.

 

Het leek soms wel alsof ik door een andere bril naar mijzelf keek. Niet alleen naar mijzelf als mens, maar ook als ondernemer. Die nieuwe rol leek mij wonderlijk goed te passen. Bij veel dingen waar ik een beslissing over nam leek het wel of ik gedwongen werd er op een andere manier naar te kijken. Steeds hoorde ik een stemmetje dat vroeg "Ga je het zo doen omdat het zo hoort? Of ga je het zo doen omdat men dat van je verwacht?". En steeds vaker was het antwoord daarop volmondig "nee". Ik koos, en kies, er meestal voor om naar mijn eigen gevoel te luisteren. 

 

Ook de energie van de mensen die ik, al dan niet online, leerde kennen bracht mij telkens een stap verder. Daar waar het goed voelde ging ik met mensen in zee en daar waar het niet goed voelde liet ik mensen weer gaan. Zo werkt dat voor mij en dat is en voelt oké. Het opnieuw leren netwerken was voor mij de grootste stap. Tijdens mijn commerciële loopbaan had ik daar een allergie voor ontwikkeld. Toen het besef langzaam binnen druppelde dat ik óók dat nu op mijn eigen manier kon doen viel er een last van mij af. Vanaf dat moment voerde ik ook een ander soort gesprekken met de mensen die op mijn pad kwamen. De gesprekken gingen vaak sneller de diepte in. Heel mooi om dat te ervaren en mij daar ook echt bewust van te zijn.


Yes, I can!

Was het dan alleen maar een jaar vol rozengeur en maneschijn? Nee hoor, beslist niet! Ik liep ook en vooral tegen mijzelf aan. En hard ook!

 

Onzekerheid, ongeduld en perfectionisme zaten (en zitten mij soms nog) behoorlijk in de weg. Regelmatig huil(de) ik tranen met tuiten. In de aanvangsfase met klanten ging er ook nog wel eens wat mis. Dat was nooit fijn, maar wel altijd leerzaam.

 

Maar wat overheerst als ik terugkijk op het afgelopen jaar is vooral het gevoel van

 

"Yes, I can!"

 

Het is gelukt om een basis te leggen van waaruit ik verder kan groeien. Als mens en als ondernemer. In het afgelopen jaar heb ik het ondernemerschap echt gezien als een rollercoaster. Eén groot leerproces. Met vallen en opstaan steeds een stapje (of twee) vooruit en soms een stapje terug. Ik zag het vooral als een kans om weer volwaardig onderdeel te zijn van de maatschappij. Mijn bijdrage te leveren door anderen te helpen. En daar mijn geld mee te verdienen. Een nieuwe weg naar financiële onafhankelijkheid. 

 

Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren, gebruik kunnen maken van alle kennis die ik in mijn hele loopbaan al heb opgedaan. Ik had geen betere keuze kunnen maken. 

 

Of zoals mijn lief ergens in het afgelopen jaar voor mij op een briefje schreef "gewoon rustig verdergaan op jouw manier".  Dat briefje hangt nu boven mijn bureau als een soort 'mantra'. Elke keer als ik twijfel, vastloop of als ik eens beren op de weg zie komt dit zinnetje weer naar boven. Hij was en is mijn rots in de branding. 

 

Als ik voorzichtig vooruitkijk zijn er nog heel veel dingen die ik wil gaan doen. Die plannen ga ik de komende tijd verder uitbroeden. Wel heb ik mij al aangemeld voor een inspiratieworkshop over online ondernemen (eind september) en een seminar over LinkedIn (half november). Als ondernemer moet je natuurlijk wel op de hoogte blijven ;)

 

En als de tijd er rijp voor is zal ik ook bloggen over wat er op mijn pad komt en welke stappen ik ga zetten of heb gezet. Of over wat ik geleerd heb. Voor nu geniet ik even van dit moment, deze mijlpaal. 

 

O ja...vergeet je niet om je aan te melden voor mijn nieuwsbrief? Dit kan op de pagina 'contact'. Op die manier blijf je ook in de toekomst op de hoogte.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Janny van der Veen (donderdag, 31 augustus 2017 10:19)

  Heel goed bezig het eerste jaar en laten er nog vele succesvolle jaren volgen!
  Je zult er steeds meer achterkomen wat het beste bij je past en waar je goed in bent.
  Heel veel succes gewenst bij alles wat op je onderneemt!

 • #2

  Elke (maandag, 18 september 2017 13:19)

  Heel herkenbaar. Wat een mooie mantra van je lief :-)

 • #3

  Danielle de wilde (maandag, 18 september 2017 13:48)

  Mooi om te lezen hoe jij jouw "eigen definitie van succes" bepaald hebt. Niet het leven van een ander leidt maar voor jezelf kiest en jouw waarden centraal stelt. Natuurlijk kom je tegenslag tegen maar als je exact weet wat je wilt dan leer je daarvan en laat je je daardoor absoluut niet weerhouden te gaan voor jouw missie.

 • #4

  Bianca (maandag, 18 september 2017 14:04)

  Wat Leuk! En herkenbaar ook. Heerlijk je eigen pad gaan. Succes!

 • #5

  Nanda (maandag, 18 september 2017 14:24)

  Leuk om te lezen! En herkenbaar vooral dat opschrijven van al je ideeën. Ik heb echt overal gele notitiebriefjes liggen ;-)

 • #6

  Angelique Kalverda (maandag, 18 september 2017 14:52)

  Yes you can! Leuk blog met veel zaken die me bekend voorkomen. Een feest der herkenning...

 • #7

  danielle (maandag, 18 september 2017 15:33)

  Ik kan je de hand schudden mbt het eerste jaar als ondernemer. Pittig, maar ontzettend leuk en het geeft heel veel voldoening. Op naar het volgende jaar! ;-)

 • #8

  Maaike (maandag, 18 september 2017 16:37)

  Wat een mooie weg heb je afgelegd. Veel succes met je volgende jaar!

 • #9

  Gerda (maandag, 18 september 2017 19:31)

  Herkenbaar @

 • #10

  Eke (dinsdag, 19 september 2017 21:13)

  Wat een mooie terugblik! Je kunt echt heel goed op jezelf reflecteren, ik denk dat dat echt wel een eigenschap is die een ondernemer geslaagd maakt.